Dagens tema: Dropshipping eller eget varelager?
Så du har bestemt deg for å starte din egen nettbutikk – gratulerer. Og du har forhåpentligvis funnet ut omtrent hva slags varer du skal selge. Da er tiden inne til å vurdere om du skal ha varene på lager selv, eller om du skal bruke dropshipper.
Dropshipping er en ordning hvor du kjøper varen av en fabrikant/underleverandør, som sender ut varen direkte til kunden din. Hver gang du får en bestilling i nettbutikken din, viderefører du den til underleverandøren. Du blir sittende igjen med mellomlegget mellom den prisen du tar i nettbutikken og det du betaler underleverandøren.
Fordeler ved dropshipping:
- Det kreves ingen oppstartskapital. Du kan åpne nettbutikk med å betale kr 50 for et domene, og det er det hele.
- Du trenger ikke leie/skaffe plass til/holde forsikring for et varelager.
- Du kan stort sett tilby et ubegrenset antall forskjellige produkter i nettbutikken din.
- Du slipper sortering, pakking, frankering, turer på posten og alt annet som følger med utsendelse av egne varer.
- Du unngår norsk porto ved utsendelse.
- Du kan unngå import- og tollavgifter siden mottager er direkte ansvarlig for dette.
Ulemper ved dropshipping:
- Lang leveringstid. Mange av de billigste, og dermed mest aktuelle, dropshipperne holder til i Kina og har 3 – 4 ukers leveringstid.
- Dårlig service. Kinesere har et helt annet forhold til kundeservice enn europeere. De svarer ikke nødvendigvis på mailer som lurer på hvor produktet blir av, produktet kan plutselig ha i en helt annen farge, og eventuelle klager kan bli kjapt avvist. Jeg har også hørt at DealExtreme, som er en av de mest kjente gadgetdropshipperne, kan finne på å la være å sende ut uten å si fra.
- Merverdiproblemematikk. Det tilkommer merverdiavgift og importavgift på alle varer med verdi over kr 200 som sendes fra utlandet. På klær tilkommer merverdiavgift uansett vareverdi. Dermed kan kunden din bli sittende med en regning som han ikke hadde ventet. Dette må håndteres, enten ved god informasjon ved kjøpet eller ved at du tilbyr deg å refundere merverdiavgiften.
- Konflikt mellom norsk angre- og returrett og dropshipperens returpolicy. Du må forholde deg til norsk lovverk og kan dermed risikere å måtte refundere penger for et kjøp som dropshipperen nekter å refundere. Dette er spesielt aktuelt ved den norske angreretten, som det ikke finnes maken til i internasjonal sammenheng.
Fordeler og ulemper ved eget varelager blir naturlig nok motsatsen av punktene over:
Du vil være i stand til å sende ut varene raskt, og kunden din slipper å måtte forholde seg til merverdi- og importavgift – dette blir isteden ditt problem. Du vil antagelig også kunne beregne høyere profitt, siden du selv vil få større rabatter når du bestiller store kvanta av en vare.
På den annen side vil du ikke kunne tilby et så stort sortiment, iallfall ikke i oppstartsfasen, siden du antagelig ikke vil ha råd eller plass til å holde tusenvis av varer. Du vil også måtte betale norsk porto for utsendelsen, og porto i Norge er veldig dyrt, så dyrt at det kan spise opp hele marginen din ved billige produkter.
Jeg tenker at dropshipping kan være en grei og kostnadsfri måte å teste ut hvordan man trives med å drive nettbutikk før man skaffer seg eget varelager. En løsning som gir kortere leveringstid kan være å bruke europeiske dropshippere. Det finnes blant annet en del dropshippere i Storbritannia, Frankrike og Italia, men disse selger da typisk klær. I elektronikksegmentet er det ingen som slår kineserne på pris og utvalg.







