Google foretok sin etterlengtede mobilvennlige oppdatering (med kallenavn «Mobilegeddon») i slutten av april, hvor nettsidens rangering nå er avhengig av om den er mobilvennlig eller ikke. Jeg fikk advarsler via Google Webmaster Tools for flere av mine nettsider, deriblant denne, noe som førte til at jeg måtte bytte til nytt «responsive» tema.
Formålet er naturligvis å gi brukerne av mobile enheter bedre søkeresultater, siden det er ikke mye hjelp for dem å finne en bra side via Google, for deretter å ikke være i stand til å se den. Men husk at denne endringen kun gjelder for søk på smarttelefoner, ikke stasjonære datamaskiner og brett.
Å endre en stor nettside til å bli mobilvennlig er ikke lett. Det kan lett ta ukesvis for en nettside som har tusenvis av forskjellige seksjoner og undersider. Når det gjelder Flash-baserte nettsider, så det er ingenting man kan gjøre på en lettvint måte for å konvertere dem til mobilvisning.
Fordi mange av mine nettsteder ble opprettet før «responsive» design ble oppfunnet, var jeg i en god posisjon til å se effekten av Googles nye rangering. Og så vidt jeg kan se, er det ikke mye som har forandret seg. Mine ikke-mobile vennlige nettsteder har ikke sett noen nedgang i trafikken, og mine mobilvennlige nettsider har ikke sett noen økning i trafikken. Det kan ta noen måneder for Google å fullt rulle ut sine endringer, så kanskje min analyse kommer for tidlig. Jeg skal legge ut en oppdatering på bloggen min om noe forandrer seg.
Enda mer interessant for meg er hvilken effekt en helt ny utforming av et populært nettsted ville ha. Jeg var bekymret for å gjøre noen endringer som kunne sette mine søkemotorrangeringer i fare, eller kan resultere i mindre brukerengasjement (hvor lenge brukeren oppholder seg på området og hvor mange sider de ser på) eller lavere annonseinntekter. I utgangspunktet ønsker jeg ikke å rote med noe som allerede virker, men samtidig kommer nå de aller fleste brukerne mine via smarttelefon, så det var viktig å gjøre alle disse endringene, og ikke bare fordi Google ville ha meg til å gjøre det.
Overraskende nok så har endringene så langt hatt liten effekt på trafikk, besøksmønster eller annonseinntekter. Alt er nøyaktig det samme som før. Det eneste problemet som har kommet opp så lang,t er at når du har en «responsive» (mobiloptimalisert) nettside, anbefaler AdSense å bruke deres responsive annonseformat. Dette betyr at i stedet for å ha en annen annonsekode for hvert reklameområde på siden din, uansett hvor du ønsker å sette inn en annonse, bruker du bare ett responsivt annonseformat, og det tilpasser seg automatisk størrelsen på den tilgjengelige annonseplassen. I teorien høres det flott ut, men vær oppmerksom på at det ikke nødvendigvis alltid fungerer like godt i praksis. Avhengig av oppsettet på nettsiden din, kan det godt hende at AdSense har bestemt at det ikke er nok plass til å vise annonser du tidligere fikk plass til, selv om det fungerte da du valgte ut størrelse selv. Det kan føre til annonseinntektene går ned. På denne nettsiden velger for eksempel AdSense å bytte ut store kvadrater i høyre kolonne med bittesmå rektangler på pc-visning, mens på mobilen og på forhåndsvisning er kvadratene på plass. En annen, litt uheldig endring, var at alle annonse-slotene på forsiden plutselig viste samme annonse, mens ved det faste annonseformatet greide AdSense å variere dette selv. Løsningen kan selvsagt være å bytte tilbake til den gamle versjonen, eller å bytte ut noen av annonsene på forsiden med annonser fra andre samarbeidspartnere enn Google.
Noe annet man bør ha i bakhodet er at selv om mobiltelefoner utgjør over halvparten av trafikken, så kan det godt være at flertallet av klikkene stammer fra stasjonære maskiner og brett. Dette er hovedsakelig fordi mobilannonsene har en mye lavere klikkfrekvens (annonsene får færre klikk). Jeg tror mobilbrukere har en tendens til å ha mer hastverk og kanskje ikke i like stor grad er på jakt etter ting de skal kjøpe.
For fire-fem år siden jeg tenkte at nettsteder kanskje er i ferd med å bli utdatert, siden alle ravet om Facebook-apper, sosiale medier og mobile apper. Men, det virker ikke som om noen har gjort så mye for å erstatte faktiske nettsider. Folk bare surfer på mobilenhet eller brett nå i stedet for på pc-en. Og siden jeg driver med å skape og drive nettsteder, passer det meg helt fint.







