Er du en av dem som får litt angst av søkemotoroptimalisering? Som kjenner nakkehårene krølle seg når noen ber deg få orden på alt-tag’ene dine og komprimere lastingen av nettsiden?
Fortvil ikke – du er i godt selskap, blant annet med undertegnede.
Knepene under krever imidlertid absolutt null teknisk innsikt og vil forhåpentligvis få deg til å rangere på kort tid. Jeg har kun skrevet om Google. De andre søkemotorene bruker andre algoritmer, men de samme knepene vil også fungere der. Nb: Dette er det som gjelder nå. Neste år kan situasjonen være en annen.
1. Google elsker blogger
Dette knepet krever ingen søkemotoroptimalisering i det hele tatt. Bare ha i bakhodet at dersom siden din er basert på wordpress, blogspot eller en annen blogsoftware, vil den ha lettere for å rangere høyt i Google enn en side du har konstruert selv i f eks Joomla. Det kan være mange grunner til at det er slik – et par av de viktigste grunnene er nok at mange blogger er ikke-kommersielle og derfor regner Google med at de inneholder relevant, velskrevet innhold samt at de som lager software for wordpress og blogspot bygger søkeoptimalisering inn i softwaren.
2. Google foretrekker bloggposter fremfor sider
Selv om det er fristende å bygge nettsiden din med sider fremfor poster (blant annet fordi du slipper å finne ut av hvordan du skal fjerne synlig metatekst som dato, forfatter, kommentarer lukket osv og fordi det finnes en ferdig sidebar widget med sider), så ikke fall for fristelsen. Bygg heller nettsiden din opp med bloggposter, og bruk kategori- og tag-funksjonene. Disse er søkemotoroptimalisert og vil nesten umiddelbart føre til ranking hos Google. Da jeg etablerte denne bloggen og etter et par dager søkte etter den på nett for å se hva Google hadde registrert (site:tjenepengerpaanett.com), oppdaget jeg at Google hadde indeksert kategorier og tags før noe annet.
Dessuten havner bloggposter i rss-feeden, slik at andre kan abonnere på dem. Google bruker også feeden til å måle hvor ofte nettsiden oppdateres. Hvilket bringer oss til at
3. Google elsker hyppige oppdateringer
Prøv å legge til nytt innhold iblant – og da helst i form av en bloggpost, ikke en side. Du trenger ikke å vise posten på forsiden din – du trenger ikke en gang lenke til den på forsiden, men sørg for at du legger til nytt innhold ganske ofte. Google registrerer det, og det vil gi deg veldig mye gratis.
Som jeg har nevnt tidligere, tror jeg også det kan være lurt å ha litt bevegelse på forsiden av nettsiden. Når Google sjekker ståa, bruker de ofte bare å ta et raskt «bilde» av forsiden for å se om det er noen endringer (dette kan du observere i StatCounter). Derfor tror jeg – uten å at jeg kan bevise det – at det kan lønne seg å ha en rss-feed med nye sider og poster fra relevante blogger og nyhetssteder på forsiden.
4. Google elsker originalt innhold
Ikke la deg friste til å kopiere andres tekster og legge dem inn på nettsiden din. Google har parametre som måler dette, og det gir deg ingen boost selv om det er nytt innhold. Tvert imot er det stor sjanse for at du blir straffet for det og plassert langt bak.
5. Google hater kunstige lenker
Den tiden er forbi hvor det var lurt å skaffe flest mulig lenker til nettsiden din. Du bør unngå alt som minner om lenkefarmer og directories, og unnlate å linke til nettsiden din når du kommenterer på andre blogger med mindre bloggen du kommenterer på har høy prestisje og inneholdet er relevant for nettsiden din. Sist, men ikke minst, bør du for enhver pris unngå at nettsider av lav kvalitet linker til bloggen din. Dersom du tidligere har lagt ut lenker på et slikt sted, ikke fortvil: Nå kan du nemlig fraskrive deg disse lenkene gjennom Googles Disavow Tool. Du laster rett og slett opp en .txt-fil som inneholder lenker til alle de nettsidene som du ikke vil skal lenke til deg. Du må ha Google Webmaster-konto for å bruke denne funksjonen, men det bør du ha uansett. Bruk Moz Open Site Explorer for å finne ut hvilke sider som lenker til deg.
Uten at Google offisielt har bekreftet dette, vil jeg anta at høykvalitetslenker fortsatt lønner seg. Dersom aviser, tidsskrifter, wikipedia, Store Norske og andre informasjonskilder lenker til deg, vil nok det ha en positiv effekt.
6. Google hater spam
Dersom siden din har blitt brukt til å sende ut spam (f eks fordi du har hatt en «fortell en venn-funksjon» med dårlig sikkerhet som har blitt misbrukt av filipinske spammere (det har skjedd meg), eller fordi en epostadresse som hører til domenet ditt har blitt spoofet av russiske spammere som siden har brukt den til å sende ut spam med (det har også skjedd meg), så vil den antagelig har fått seg en trøkk under fjorårets Penguin- og Panda-oppdateringer. Det er ikke så mye å gjøre for å motvirke dette, annet enn å ta tiden til hjelp. Med mindre nettsiden din er direkte svartelistet av Google, hjelper det heller ikke å sende inn en «reconsideration request». Derfor er det best å være føre var på dette punktet. Sørg for å ha ordentlig sikkerhet på nettsiden din (bruk alltid nyeste versjon av wordpress), ikke ha en «fortell en venn»-funksjon uten ordentlig captcha-beskyttelse og vær restriktiv med å gi ut epostadresser som er basert på domenet ditt. Det beste er å gi ut gmail-adresser – de slipper inn overalt og kan aldri brukes til å skade domenet ditt. Legg for all del ikke ut epostadressen på nettsiden din dersom du bruker en adresse basert på eget domene. Da er du fritt vilt.
7. Google «hater» reklame
Iallfall mye reklame, også AdSense. Dersom du har laget deg en nettside som du vil bruke til reklameinntekter, kan det derfor være lurt å vente med å legge til reklamen til du rangerer bra.
8. Skaff deg Google Webmaster-konto
Ja, akkurat som du bør ha Google AdWords-konto og AdSense-konto, bør du også ha en Webmaster-konto. Her legger du til alle nettsidene dine. Jeg bruker å bekrefte kontoen ved å legge inn en html-streng i header-filen til nettsiden min, men det er flere måter å gjøre dette på.
Det første som skjer etter at du har lagt til nettsiden din, er at Google indekserer den nesten umiddelbart – vi snakker minutter her. Dermed er du allerede i gang med å bli sett av den største søkemotoren.
Dernest kan du etter en stund bruke Webmaster-kontoen for å se hvilke linker Google tar hensyn til når de måler hvem som linker til deg. Du kan også sende inn siden til ny indeksering etter at den har gjennomgått store forandringer, du kan «disavowe» lavkvalitetslenker og du kan be om ny vurdering dersom nettsiden din blir svartelistet – bare for å nevne noe.
9. Eksakt match-domener
Dette har jeg skrevet litt om tidligere. Googles offisielle policy nå er at såkalte EMD-er betyr mindre enn før, men min erfaring er at det fortsatt lønner seg å bruke disse – altså domenenavn som er en eksakt match for det du ønsker å rangere for (f eks BilligeTrampoliner.no eller enda bedre Trampoliner.no), og som er relevante for nettsidens innhold. Ordene i domenenavnet bør altså befinne seg på nettsiden også.
Bing elsker fortsatt EMD-er betingelsesløst og vil kjøre dem høyt opp på søk helt automatisk. (Dette er ikke bare min erfaring, men også erfaringen til andre som driver med søkemotoroptimalisering av EMD-er.) Der jeg har EMD-er med høy konkurranse som sliter på Google, får jeg fortsatt uanstrengt trafikk fra Bing og Yahoo. Men problemet er selvfølgelig at Google har over 90 % av markedet.
For en tid tilbake solgte jeg et EMD-domene innenfor fagområdet høyttalere til en amerikaner som drev en nettside som solgte nettopp høyttalere. Dette domenet lå som nummer 1 på Google over hele verden for den eksakte søketermen som domenenavnet bestod av, og jeg brukte naturligvis den høye rankingen for det den var verdt som salgsargument. Stor var min overraskelse da jeg oppdaget at amerikaneren endte opp med å bruke domenet til å reklamere for en kunstforening. Det domenet ligger naturlig nok ikke som nr 1 på Google lenger, for å si det sånn, og jeg tviler på at det rangerer noe særlig bra for kunstforeningen hans, heller. Moralen er: EMD-er bra hvis de benyttes til nettsider med relevant innhold. Ellers har de i beste fall ingen betydning og i verste fall kan de antagelig (?) jobbe mot deg.
Denne nettsiden, som rangerte så bra, inneholdt for øvrig en kombinasjon av alle de punktene jeg har nevnt over. Den var bygd på et EMD-domene i wordpress med et søkemotoroptimalisert tema og hadde en stor rss-feed på forsiden som førte til at et raskt «foto» ville registrere endret innhold hver dag. Derimot hadde den ikke så mye originalt innhold, men greide seg altså bra allikevel.
10. Andre språk enn engelsk
Sist, men ikke minst, det er mye lettere å rangere dersom nettsiden din ikke er på engelsk. Dersom du forsøker å rangere i Norge, kan du stort sett bare lene deg godt tilbake og slappe av. Du vil antagelig komme høyt nesten med en gang uten å jobbe noe særlig. Hvis du følger knepene over, vil du antagelig finne deg selv på side 1 hos norsk Google i løpet av noen uker (jeg tror Google sandbox er en myte, har aldri merket noe til den selv).
Som illustrasjon driver jeg en nettside med identisk innehold på engelsk, fransk, tysk, spansk og italiensk. I Frankrike, Tyskland, Spania og Italia (og land hvor disse språkene snakkes), rangerer jeg i øverste halvdel på side 1 av Google for ettertraktede søkeord uten noen innlenker. Den engelske nettsiden befinner seg derimot på side 4.
Ja, det er en stor verden der ute, og hvis man først rangerer bra på engelsk, er kundepotensialet enormt, men det er en vei å gå for å komme dit, og i 2013 virker ingen av de gamle webmaster-knepene lenger. Gudskjelov, får en nesten si, siden det er så mye bedre for oss som lesere når vi skal søke etter noe. Derfor blir dagens siste moral: Ikke engasjer en indisk «SEO-ekspert» som tilbyr deg 1004 «høykvalitets» innlenker for $99. Disse lenkene kommer til å gjøre nettsiden din mer skade enn gavn.







