Såkalte «cryptocurrencies» (Bitcoin og andre elektroniske valutaer) føles på mange måter som Internett gjorde i 1995 Alle snakket om det, men de færreste hadde noen anelse om hvordan det kunne brukes, for ikke å snakke om å få opp en nettside. Det var helt klart at det hadde stort vekstpotensiale, og på den tiden hadde Internett en «hacker»-følelse over seg, akkurat som digital valuta har i dag.
Etter å ha holdt på med nettsteder og domener i flere år, er jeg ivrig etter å prøve noe nytt. Jeg ville aldri gå tilbake til å prøve å tjene penger offline, men det er mye mer ved Internett enn bare å bygge nettsteder. Digital eller virtuell valuta er en av de mulighetene jeg virkelig har vært entusiastisk over når det gjelder muligheten for å tjene penger på nett, selv om også andre store teknologiske nyvinninger har kommet de siste årene. La oss ta et raskt tilbakeblikk:
- Web-telefonsamtaler og videosamtaler – På slutten av 90-tallet sugde det, spesielt da vi brukte oppringt linje. Og de fleste mottakerne hadde uansett ikke kunnskap til å motta samtaler. På tidlig 2000-tall sugde det fortsatt, men Skype fikk til slutt et gjennombrudd, selv om de gikk med tap frem til Microsoft kjøpte dem.
- Online-videoer – Jeg begynte å laste ned musikk på slutten av 90-tallet og videoer rundt 2002, men det var tortur å laste ned store filer via dial-up, og streaming var for tregt. Jeg skjønte at nettvideoer var fremtiden, selv om jeg ikke hev meg over det selv. I 2006 fikk Youtube sitt gjennombrudd, men de tapte også enorme beløp på server-/båndbredde-kostnader og kunne ha gått nedenom og hjem hvis de ikke hadde blitt kjøpt opp av Google.
- Mobilapper – Mobiltelefoner var et åpenbart vekstområde når smartphones begynte å bli populære, selv før iPhone, men det var ikke lett å kapitalisere på det.
- Sosiale nettverk – Det var også lett å skjønne at det ville slå an stort, men igjen var det vanskelig å se inntjeningspotensialet, og det var ikke noe som fenget meg personlig på den tiden. Dessuten: Store nettsteder som Friendster og Myspace mislyktes totalt, så det viste seg å være en dårlig deal for de fleste andre enn Facebook.
- Cloud – Cloud-hosting er det i utgangspunktet bare Webhosting 2.0. Forskjellene mellom hosting i skyen og gammeldags webhosting er langt mer teknisk enn det store flertallet kunder ønsker å forholde seg til, så til slutt koker det ned til at cloud-hosting er et bedre hotell for ditt nettsted. Alt er nå flyttet til skyen ikke fordi det er noe nytt, men fordi det er mye billigere og enklere enn alternativene (som å ha din egen server). Det er flott for kundene, men for deg som tilbyr webhotell er det like mye styr som tradisjonelle webhoteller. Det er non-stop tekniske problemer, og det er non-stop klager fra kunder, pluss at teknologien er i stadig endring, så du må alltid investere tid og penger i nye ting mens prisene for tjenesten synker og synker. Det finnes selvsagt andre måter å tilby cloud-tjenester på enn å drive webhotell, men disse mulighetene er ikke så annerledes enn det som fantes da var bare vanlig webhosting var å få tak i. Den største fordelen nå er bare at alt er mye billigere.
- 3D-skrivere – Mange mener at 3D-utskriftsprodukter i heimen vil revolusjonere hele industrien, men det innebærer ganske så teknisk kunnskap, som blåkopier, CAD/CAM, engineering, produktdesign og produksjon, som alle er områder jeg ikke kan så mye om eller er interessert i.
- Virtual Reality – Oculus Rift (VR headsets) ble nylig kjøpt opp av Facebook for 2 milliarder dollar, og Google Glass («augmented reality»-briller) vil snart være tilgjengelig for alle, så denne industrien kommer til å eksplodere. Jeg ser frem til å prøve denne teknologien selv, men det hele basert på komplisert programmering og dyr maskinvare, så det er ikke en lett marked å komme inn i.
Elektroniske betalingssystemer / valutaer på den annen side, er mye mer min gate, og jeg har tro på at dette virkelig kommer til å ta av fremover. Nå begynner også norske nettbutikker å avertere med BitCoins. I forrige uke så jeg at du kunne velge å betale med BitCoins hos crazyrfruits.com.







